Друзі, ми продовжуємо працювати! А також підтримуємо наші збройні сили та наших вимушених переселенців!
Все буде Україна!

Шанувальники відпочинку на природі або дачі радіють приходу тепла. Тепер можна сміливо вибиратися на свіже повітря і побалувати себе смачними стравами, приготованими на вуличному грилі. Це свого роду багатофункціональна піч, на якій смажать, тушкують і навіть готують м'ясо, рибу, овочі. Та практично все, що ми звикли готувати на звичайній домашній кухні.

Гриль-барбекю при правильному і зручному розташуванні може стати невід'ємною частиною зони відпочинку на заміській ділянці або на території приватного будинку. Тут родина може збиратися на вечерю, а друзі з радістю проведуть час, насолоджуючись смачними стравами. Відмінна альтернатива посиденьок в вітальні з пізньої весни до ранньої осені. Перш ніж купити універсальний пристрій для готування, потрібно розібратися які бувають грилі. Існують певні відмінності та функціональні особливості, які може мати гриль барбекю для будинку.

Який вибрати гриль - стаціонарний чи мобільний

Грилі для будинку різні за типом установки, відрізняються за габаритами, а також мають різну потужність і здатні вмістити різний обсяг продуктів за раз.

Стаціонарний гриль найчастіше встановлюється раз і назавжди. Для його монтажу потрібні особливі навички і необхідно виділити окрему зону. Типовий американський гриль має велику вагу і безліч деталей. Зводиться такий пристрій на цегляній або кам'яній основі і часто є частиною комплексу зони для відпочинку - альтанки або літньої кухні. У систему конструкції включена робоча поверхня, де можна очистити і нарізати продукти, а також зона для зберігання палива. По суті це міні-кухня, де все необхідне для готування вже під рукою.

У переносних грилів більше маневреність. Їх можна переносити і розміщувати в зручному для вас місці в залежності від погодних умов і місця відпочинку. Його зазвичай беруть на пікнік або позичають друзям на вихідні. Переносні грилі Weber невимогливі до зберігання, їх легко розмістити в коморі або гаражі, покласти в багажник для транспортування. Процес розпалювання і гасіння в такому грилі максимально простий і потребує мало часу.

Різновиди грилів за типом палива

Шанувальники страв, приготовлених на грилі при виборі цього пристосування часто задаються питанням який тип палива краще. Всього розрізняють три типи і у кожного є свої переваги.

  1. Вугільний гриль. Класичний варіант для вуличних пристроїв Weber, що працюють на вугіллі. Такий гриль являється сферою, схожою на мініатюру літаючої тарілки. З її допомогою можна приготувати м'ясо та інші страви на свіжому повітрі. Процес чимось схожий на підготовку за допомогою звичайного мангала, але за рахунок кришки і інших аксесуарів тут можна приготувати різноманітні кулінарні шедеври. Вугілля потрібно засипати в нижню частину, а готують на решітці або в особливому посуді.
  2. Дров'яний гриль. Відноситься до стаціонарного типу і його встановлюють раз і назавжди. Такі грилі зазвичай мають круглу форму і зроблені з металу. Пристрій чимось нагадує невелику піч, може поєднувати функцію каміна і гриля. Виглядає такий гриль солідно і стильно, а приготування на ньому схожа на особливий кулінарний ритуал.
  3. Електричний гриль. Для роботи такого пристосування буде потрібно підключення до електромережі. Переносний електрогриль поміститься в багажнику і його можна взяти на відпочинок. Стаціонарний електрогриль потужніший та масивніший. Безконтактний барбекю вимагає розміщення м'яса на рожні, а в контактному використовуються ґрати. Форм-фактор пристрою може бути з кришкою або без неї.
  4. Газовий гриль. Гідний конкурент вугільному за рахунок простої експлуатації та догляду. Тут немає необхідності возитися з розпалом вугілля і підтриманням оптимальної температури, досить натиснути кнопку автоматичного підпалу. Завищена вартість газових грилів компенсується низькою ціною газу в порівнянні з дровами або вугіллям. Та й з газом набагато простіше звертатися, досить час від часу заправляти газовий балон. Газові грилі бувають можуть вбудовуватися, бути стаціонарними або мобільними.

Останнє рішення за вами

Крім зазначених характеристик при виборі гриля, зверніть увагу на матеріал з якого зроблена робоча поверхня:

  •     метал з антипригарним покриттям практичний, але вимагає дбайливого догляду
  •     склокераміка економить час на миття
  •     сталь порівнянна з привілеями тандира
  •     кераміка краще тримає тепло

Купуючи гриль потрібно враховувати можливості території для його розташування, а також особливості функціоналу того чи іншого пристрою. Мобільний гриль стане надійним супутником будь-якого виїзду на природу і в туристичній подорожі. Стаціонарний же може замінити літню кухню при заміському будинку і зібрати навколо себе дружну компанію. При цьому він помітно дорожче при покупці і за рахунок складнощів з установкою.

Вибір палива - це рішення кожного. Вугілля або дрова створять унікальний аромат димку, та й процес готування буде захоплюючим і незабутнім. Газовий гриль - данина сучасності, зручності і швидкості. Ви гарантовано отримаєте смачне блюдо з мінімальним шансом, що воно пригорить. Електрогриль в першу чергу безпечний, та й не вимагає особливого кулінарного таланту до смаження на грилі.