Скільки не експериментуйте на кухні, а ніщо не замінить гриль барбекю. Тільки за допомогою цього пристрою можна отримати унікальний аромат і смак м'ясних, рибних, а також овочевих страв. Їжа, приготована на свіжому повітрі - це невід'ємний атрибут відпочинку на природі. На сковороді ніколи не вийде приготувати шашлик, а в духовці овочі не будуть такими смачними, як їх можна зробити на будь-якому грилі.
Які бувають грилі для будинку
Прості переносні мангали непомітно відійшли на другий план, коли їм на заміну прийшли грилі різного типу. Їжа, приготована на решітці гриля виходить насичено смачною з характерною скоринкою і ароматним димком. Грилі Weber і Big Green Egg розрізняють за матеріалом, з якого вони виготовлені, за способом розпалу та за розмірами.
- Газовий гриль. Буває круглої або прямокутної форми. Деякі моделі доповнені колесами на ніжках. Відмінним прикладом газових грилів є Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo, що полюбився грилерам у всьому світі. Такий тип гриля можна використовувати не тільки на вулиці, але і в приміщенні через відсутність диму. Готування і розігрів на ньому відбувається відмінно, а спеціальний клапан захистить від витоку газу.
- Дров'яний гриль для барбекю. За дизайном нагадує велику піч і встановлюється раз і назавжди. Такий гриль громіздкий, але може створити особливу атмосферу в заміському будинку або в літній кухні на дачі.
- Електрогриль. Працює від розетки, зазвичай невеликого розміру. Такий гриль простий у використанні і часто розрахований на приготування 3-6 порцій страв, але бувають і більші моделі.
- Вугільний гриль. Любителі м'яса, риби і овочів на відкритому вогні оцінять переваги цього пристрою, який ще називають "американський гриль". Типовими представниками вугільних грилів є Kamado Joe Big Joe III, а також один з найпопулярніших камадо грилів в Україні - Big Green Egg Large, інтерес до якого не вщухає вже довгі роки. За формою такі пристосування поділяють на прямокутні, яйцеподібні та круглі. Будь-який з них купують для установки на заміській ділянці або на дачі, а невеликі моделі призначені для того, щоб взяти з собою на природу.
Що потрібно знати, перш ніж почати готувати на грилі
Існує прямий і непрямий жар, який позначається на якості готування і смакових якостях страви. Тонкі шматки м'яса, яким не потрібно багато часу, щоб дійти до стану повної готовності, краще розташувати над джерелом тепла. Прямий жар також підійде овочам, а кришку можна не закривати.
Для кулінарних шедеврів, які вимагають тривалого часу готування, кухарі рекомендують використовувати непрямий жар. Так, якщо ви вирішили приготувати свинячу лопатку або цілу курку, зберіть вугілля з однієї або двох сторін, а посередині розмістіть м'ясо. Тоді тепло буде рівномірно циркулювати. Кришку гриля потрібно закрити.
Найпростіше визначити який тип жару пасуватиме до тої чи іншої страви за часом готування. Якщо потрібно менше 25 хвилин, ідеальний варіант - прямий жар, якщо більше, тоді використовуйте непрямий.
Розпал гриля
Для створення непрямого жару на газовому грилі, досить виставити пальник на максимум, а перед початком готування відключити одну зі сторін. Якщо ви користуєтеся грилем Weber на вугіллі або дров'яним, потрібний стартер або спеціальна суміш для розпалювання. Найчастіше використовують другий варіант. Сумішшю поливають зім'яту газету, яка лежить на дровах або на вугіллі всередині гриля.
Коли в чаші гриля залишаються вуглинки, злегка вкриті білим попелом, можна приступати до смаження м'яса, риби або овочів. Не забудьте визначити який тип жару вам необхідний. Для прямого жару потрібно розподілити вугілля рівномірно в грилі, для непрямого - розмістіть його по боках. Конструкція більшості грилів передбачає установку спеціальної виїмки під страву, яка буде всмоктувати жар під час приготування м'яса.
Процес готування на грилі-барбекю
Стадія приготування страви на грилі зазвичай не викликає труднощів. Після того як ви попередньо порізали м'ясо або овочі, при бажанні їх замаринували, можна викладати на решітку барбекю і смажити. Має значення тільки контроль потрібної температури і спостереження за тим, щоб продукти не підгоріли або не залишилися сирими.
Простіше було б підтримувати температурний режим в грилі, який працює на газу. Тут вистачить повороту ручки і потрібний рівень тепла прожарює м'ясо або рибу. Контролювати силу жару на вугільному грилі теж можливо. Для цього в конструкції пристрою передбачені вентиляційні отвори. Чим більше їх відкрити, тим сильніший жар ви отримаєте. Для середнього температурного режиму потрібно залишити отвори наполовину відкритими.
Для посилення карамелізації їжі і появлення традиційних смужок гриля, потрібно змастити страву маслом або маринадом. Цей спосіб добре допомагає боротися з прилипанням. Професійні кухарі не рекомендують змащувати решітки. Крім того, змазування їжі допоможе утримувати сік, щоб страва вийшла соковитою, а не сухою. Не бійтеся експериментувати, ви завжди можете знайти унікальний підхід до готування на грилі.
Після того, як всі страви приготовлені, а гості насолодилися смачними стравами, прийшов час почистити гриль. Для цього бажано використовувати дротяну щітку, а краще, коли решітка барбекю ще тепла.
Гриль-Барбекю © 2024